Κατηγορίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ARKAN!

Posted: Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010 by rimsy in Ετικέτες , ,
0


Εισαγωγή

Οι Arkan δημιουργήθηκαν το 2006 από τους Δημήτρη Τριανταφυλλίδη (φωνή & ακουστική κιθάρα) και Βασίλη Σωτηριάδη (Ηλεκτρική Κιθάρα). Τρία χρόνια αργότερα στο συγκρότημα έρχονται ο Χρήστος Τσενής (bass) και ο Αντρέας Φεύγας (drums). Το 2007 πραγματοποιούν την πρώτη τους live εμφάνιση και ακολουθούν δεκάδες εμφανίσεις απο τοτε! Πριν λίγο καιρό βρεθήκαμε και μας παραχώρησαν μια συνέντευξη απο κοινού για λογαριασμό του Rock-Elliniko! Τους ευχαριστούμε για τον χρόνο τους και τους ευχόμαστε κάλη συνέχεια στις δημιουργικές αναζητήσεις τους!


Σύντομο Βιογραφικό

Οι Arkán είναι ένα ελληνικό rock συγκρότημα που ιδρύεται το Χειμώνα του 2006 από τους Δημήτρη Τριανταφυλλίδη (φωνή & ακουστική κιθάρα) και Βασίλη Σωτηριάδη (ηλεκτρική κιθάρα). Τρία χρόνια αργότερα στο συγκρότημα έρχονται ο Χρήστος Τσενής (bass) και ο Αντρέας Φεύγας (drums).

Το Καλοκαίρι του 2007, το συγκρότημα με τις rock καταβολές πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν αρκετές συναυλίες ώσπου ένα χρόνο αργότερα οι Arkán ανοίγουν τη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα στην Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών στη Θάσο. Εκεί αποσπούν το χειροκρότημα των 6000 θεατών και κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συνέχεια. Τους επόμενους μήνες η μπάντα πραγματοποιεί δεκάδες συναυλίες.

Μεταξύ των άλλων οι Arkán έχουν μοιραστεί τη σκηνή με τον Κώστα Μυλώση, τραγουδιστή του συγκροτήματος "Δυτικές Συνοικίες" και έχουν εμφανιστεί στη δημοφιλή σατιρική εκπομπή του ΑΝΤ1, "Ράδιο Αρβύλα". Αυτό το διάστημα το συγκρότημα ετοιμάζει το υλικό της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς.

Η λέξη "arkan" στη γλώσσα tatars σημαίνει "άγριο άλογο" ενώ στην Ουκρανία και στη Ρουμανία υπάρχει παραδοσιακός χορός με το όνομα "arkan" που χορεύεται γύρω από μία φωτιά και μόνο από άντρες.


- Συνέντευξη -


-Ενώ υπήρχαν κανονισμένες live εμφανίσεις ξαφνικά ανακοινώσατε την ακύρωσή τους λόγω της αποχώρησης 2 μελών. Υπήρχε κάποια διαφωνία για την οποία έγιναν οι αποχωρήσεις ή οφείλονται σε άλλους λόγους;

Arkan: Υπήρχε ένας προβληματισμός για το αν τελικά θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις του συγκροτήματος, έτσι όπως τις είχαμε καθορίσει από κοινού. Όλη αυτή η κατάσταση μας πήρε από κάτω και δεν καταφέραμε να την αλλάξουμε. Έτσι επιλέξαμε να μείνουμε άπραγοι για αρκετό διάστημα ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις μας, καθώς είχαμε ήδη συνειδητοποιήσει πως με τη σύνθεση που είχαμε δε μπορούσαμε να προχωρήσουμε.

-Υπάρχουν ηχογραφημένα τραγούδια σας;

Arkan: Δεν έχουμε ηχογραφημένο υλικό πέραν του demo μας και ένας από τους λόγους είναι το θέμα των αποχωρήσεων.

-Έχω πετύχει στο ράδιο, συγκεκριμένα στον Πειρατικό 107,7 ένα κομμάτι σας με τίτλο «Δεν Έχω Τίποτα».

Arkan: Όντως… Το «Δεν Έχω Τίποτα» παίζει στον Πειρατικό και είναι και το μοναδικό κομμάτι που έχουμε ηχογραφήσει στο studio. Αυτό που μας προκαλεί θετική εντύπωση είναι πως το κομμάτι ακούγεται και σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πολύ μακριά από την πόλη μας. Μέσα στο επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να ηχογραφήσουμε και άλλα κομμάτια.

-Υπάρχει έτοιμο υλικό για ηχογράφηση;

Arkan: Υπάρχει άφθονο υλικό από το οποίο θα επιλέξουμε αργότερα ό,τι θεωρήσουμε πως πρέπει να φτάσει στ’ αυτιά σας.

-Ενώ είστε σχετικά νέα μπάντα ήδη έχετε πραγματοποιήσει πολλά live σε διάφορους χώρους. Πως αντιμετωπίζετε το θέμα των live;

Arkan: Κατ’ αρχάς τα live μας μέχρι και σήμερα τα κλείνουμε οι ίδιοι, γεγονός το οποίο προϋποθέτει αρκετή διάθεση, μερικούς συμβιβασμούς και πολλές γνωριμίες! Πολλές φορές όμως αυτό γίνεται δύσκολο και πολύπλοκο. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αν έχεις κάτι αξιόλογο να δείξεις τότε – εύκολα ή δύσκολα – θα καταφέρεις να προχωρήσεις.

-Έχετε παρατηρήσει στα live σας κάποιες γνώριμες φυσιογνωμίες; Υπάρχουν άτομα που έρχονται για να ακούσουν τους Arkán ή πρόκειται απλά για άτομα που πάνε να πιούνε το ποτό τους χωρίς να τους ενδιαφέρει το συγκρότημα το οποίο εμφανίζεται;

Arkan: Υπάρχουν σαφώς γνώριμες φυσιογνωμίες αλλά και άνθρωποι από διάφορες περιοχές, που μέσω του internet εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη μουσική μας κι αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό που κάνεις.

-Η γνώμη σας για το internet ποια είναι; Βοηθάει ένα συγκρότημα να έχει απήχηση στο ευρύτερο κοινό;

Arkan: Σίγουρα το internet βοηθάει και είναι προτιμότερο να έχεις μία μικρή σχέση μαζί του παρά να μην ασχολείσαι καθόλου. Ιστότοποι όπως το Myspace, το Youtube, τα Blog, το Facebook κ.α.. έχουν ευρεία αποδοχή και αποτελούν μία πολύ καλή πηγή προώθησης της δουλειάς μας.

-Έτσι είναι, όμως παρατηρούμε πως η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της παράνοιας με κάποιους διαδικτυακούς χώρους όπως το Facebook. Ακόμα και στο Myspace, έχω την εντύπωση, ότι ενώ υπάρχουν πολύ αξιόλογα πράγματα είναι πιθανό να μη γίνουν ποτέ αντιληπτά λόγω του τεράστιου όγκου τραγουδιών και συγκροτημάτων.

Arkan: Δεν έχετε άδικο όσον αφορά το Facebook… Υπάρχει όμως μία διαφοροποίηση του Facebook από το Myspace. Το πρώτο είναι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με την ευρεία έννοια, ενώ το Myspace από το ξεκίνημά του είχε μουσικό χαρακτήρα, αν και πλέον είναι φανερά αλλοιωμένο. Παρέχει ωστόσο αρκετές δυνατότητες στους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινό που διαφορετικά δε θα μπορούσαν να προσεγγίσουν.

-Πέρα από το να έρθετε σε επαφή με κοινό που υπό άλλες προϋποθέσεις δε θα γνωρίζατε ποτέ, σας έχει βοηθήσει με άλλους τρόπους όπως να κλείσετε ένα live ή κάτι παρόμοιο;

Arkan: Μας έχει βοηθήσει στο να έρθουμε σε επαφή με μουσικές σκηνές και ραδιοφωνικούς σταθμούς απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και μουσικούς και μουσικόφιλους απ’ όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα live, ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάποιον μάνατζερ ή ατζέντη, οπότε το internet για εμάς είναι ένα παράθυρο στον κόσμο.

-Γενικότερα, στην ελληνική ροκ σκηνή υπάρχει θέμα με τις τιμές των εισιτηρίων στα live αλλά και τις τιμές των ποτών. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό το θέμα;

Arkan: Ευτυχώς μέχρι στιγμής στα live μας δεν υπήρξε τιμή εισόδου εκτός από μία φορά. Ακόμα κι αυτή τη μοναδική φορά που παίξαμε με είσοδο, θα προτιμούσαμε να μην είχε συμβεί. Από την άλλη όμως μπορεί να μην υπάρχει είσοδος, αλλά η τιμή για να πιει κάποιος ένα χυμό ή μία μπύρα να αγγίζει τα €10! Αυτό μας στενοχωρεί, ειδικά όταν πρόκειται για χώρους που στερούνται βασικών προϋποθέσεων και δεδομένου ότι ο κόσμος που έρχεται να μας ακούσει ανήκει ως επί τω πλείστον στη νέα γενιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Τι σημαίνει για εσάς ένας επίσημος δίσκος;

Arkan: Ο δίσκος είναι κάτι που δεν έχει να κάνει τόσο με την αξία του εκάστοτε καλλιτέχνη, αλλά θα λέγαμε ότι μετράει πιο πολύ σαν επίτευγμα. Από τη μία δείχνει ότι έχεις υλικό να παρουσιάσεις, άρα και λόγο ύπαρξης, και από την άλλη αποτελεί το όχημα που ίσως σου δώσει μία κάποια αναγνωρισημότητα. Από ‘κει και πέρα είναι στο χέρι σου να αποδείξεις ότι όντως αξίζεις.

-Υπάρχουν συγκροτήματα που επιδιώκουν την κυκλοφορία ενός δίσκου σε συνεργασία με μια ευρέως διαδεδομένη δισκογραφική εταιρία χωρίς να τους ενδιαφέρει αν τον δίσκο τους τον «φάει η σκόνη» στο ράφι κάποιου δισκοπωλείου, αλλά η διαφήμιση που θα τους παρέχει η δισκογραφική και τα ΜΜΕ… Θα επιδιώκατε ποτέ κάτι τέτοιο;

Arkan: Η ματαιοδοξία είναι βασικό συστατικό του καλλιτέχνη (γέλια). Δε θα θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο επειδή πιστεύουμε πως δε θα κερδίζαμε κάτι ουσιαστικό μέσα από μία τέτοια κίνηση. Και η ουσία για εμάς είναι να κάνεις κάτι με την ψυχή σου.

-Πιστεύετε ότι η άνθηση της πειρατείας οφείλεται εν μέρει και στις δισκογραφικές εταιρείες; Είστε υπέρ η κατά της πειρατείας;

Arkan: Αν παρατηρήσεις επισήμως τι και πόσο πουλάει η δισκογραφία σήμερα, θα καταλάβεις πως και το αγοραστικό κοινό έχει συρρικνωθεί αλλά και πως η δισκογραφία σήμερα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές ηλικίες. Γι' αυτό που συμβαίνει έχουν σαφώς μερίδιο ευθύνης και οι ίδιες οι εταιρίες καθώς έχουν υποτιμήσει το μέχρι πρότινος αγοραστικό τους κοινό, ευτελίζοντας το «προϊόν» τους. Επομένως, θεωρούμε την πειρατεία μία λογική αντίδραση από πλευράς κόσμου.

-Aκούτε Ελληνόφωνο ροκ?

Arkan: Όχι τόσο πολύ πια. Παλιότερα ακούγαμε, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε.

-Πως βλέπεται την Ελληνόφωνη ροκ σκηνή σήμερα?

Arkan: Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήσαμε όλοι τη στασιμότητα και την παρακμή της ελληνικής ροκ σκηνής που την οδήγησε στην εξαφάνισή της επί μία σχεδόν δεκαετία. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον τα συγκροτήματα που προκαλούσαν δέος στο κοινό, αλλά υπάρχουν πολλά εκκολαπτόμενα συγκροτήματα που στο κοντινό μέλλον πιστεύουμε πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Arkan: Αρχικά θέλουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον κόσμο μέσω των live. Από ‘κει και πέρα δε μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα για το πότε θα κάνουμε κάτι δισκογραφικά! Σκοπός είναι να κάνουμε αυτό που γεμίζει εμάς και να ευχαριστούμε τον κόσμο που έρχεται να μας ακούσει.

-Έχετε πραγματοποιήσει συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες; Θα σας άρεσε η ιδέα της καλλιτεχνικής συνύπαρξης με κάποιο συγκρότημα-καλλιτέχνη μελλοντικά?

Arkan: Μέχρι στιγμής οι μοναδικές μορφές συνεργασίας που είχαμε με άλλους καλλιτέχνες ήταν με τον τραγουδιστή από τις «Δυτικές Συνοικίες», Κώστα Μυλώση και κάποιες συμμετοχές μας σε φεστιβάλ! Μας αρέσει η ιδέα της συνεργασίας με άλλα συγκροτήματα, αλλά είναι κάτι που ακόμη δεν έχει τύχει. Θα ήταν πολύ όμορφο να μπορούσαν να μοιραστούν την ίδια σκηνή διαφορετικά συγκροτήματα, αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Γενικά πιστεύουμε πως τα συγκροτήματα πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε, τις περισσότερες φορές όμως συμβαίνει το αντίθετο.

-Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε 3 γεγονότα τα οποία θεωρείτε σημαντικά στην πορεία του συγκροτήματος.

Arkan: Το σημαντικότερο γεγονός είναι αδιαμφισβήτητα όταν ανοίξαμε τη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα στην Πανελλήνια Συγκέντρωση των Μοτοσικλετιστών που έγινε στη Θάσο. Ήταν πρωτόγνωρο συναίσθημα για μας το να παίξουμε μπροστά σε τόσο κόσμο και μάλιστα με τόσο μεγάλη αποδοχή. Από ‘κει και πέρα δε μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα γεγονότα! Σημαντικές είναι οι στιγμές που ετοιμάζεις κάτι καινούριο ή τα διάφορα μικρά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά ή ό,τι σου δίνει εν τέλει τη δύναμη να συνεχίζεις.



ΠΗΓΗ: http://www.rock-elliniko.gr/interviews/21

0 σχόλια: